"A beautiful match between artists and curators" opent "Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam"

"A beautiful match between artists and curators" opent "Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam"

Kunstenaars en curators van over de hele wereld nemen deel aan unieke performance in Oostende

Zondag 22 oktober 2017 — Het voetbalveld van KV Oostende was gisterenavond (21 oktober) het toneel van een unieke kunstperformance van Jan Fabre. Tijdens een komische voetbalmatch namen kunstenaars en curators in gedaante van historische kunstfiguren het tegen elkaar op. Zo stonden naast James Ensor (Jan Fabre) onder andere ook Piet Mondriaan (Hans van Houwelingen), Louise Bourgeois (Katie O'Hagan), Jan Hoet (Kris Martin) en Da Vinci (Alberto Garruti) op het veld. 

De 2.000 aanwezige toeschouwers zagen het team van de artiesten met 3 - 2 winnen. Het was niemand minder dan Rubens (Antoine Roegiers) die het winnende doelpunt scoorde. Deze performance was het officiële startschot van "Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam". Deze expo in Oostende wordt gecureerd door Jan Fabre en Joanna De Vos en loopt nog tot 15 april 2018. 

“Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.” brengt 73 (inter)nationale kunstenaars naar Oostende onder het curatorschap van Jan Fabre en Joanna De Vos, met 52 nieuwe creaties van gevestigde en jonge kunstenaars. De expo gaat over zoektocht van de kunstenaar. Over de dualiteit van creatie waarin afzondering en engagement even belangrijk zijn. In de samenstelling van de tentoonstelling werden kunstenaars van verschillende generaties en achtergronden uitgenodigd, waarbij ze ingingen op de vraag die werd uitgelokt door de verbinding van Het Vlot van de Medusa (1818) van Théodore Géricault en Fabres eigen kunstenaarsvlot Kunst is (niet) eenzaam (1986).

De curatoren willen de stad activeren en mensen Oostende laten (her)ontdekken. Naast de gekende museale locaties, gingen ze op zoek naar net iets minder evidente locaties als de Peperbusse, het Gerechtsgebouw, de Europatoren, de stallingen van de Wellington Hippodroom of de kelders van de Sint-Jozefskerk. “Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.” wordt zo een kunstenparcours doorheen de Stad aan Zee langs 22 locaties.

Mis niets van de openingsperformance van "Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam" in de Versluys Arena. C

Pieter Hens Marketing Manager at www.visitoostende.be