Affiche The Crystal Ship compleet

Nog tot en met 7 april ontvangt Oostende opnieuw meer dan 20 kunstenaars in het kader van het public art festival The Crystal Ship. De eerste artiesten gaan al aan de slag vanaf 30 maart op verschillende locaties in de stad. Bekendste namen deze editie zijn: Axel Void, Alexis Diaz, Henrik Uldalen, Nelio en Hell’O Collective. Op 8 en 9 april is iedereen welkom om het vernieuwde kunstenparcours te ontdekken op het Achturenplein in Oostende met een live uitzending van Studio Brussel en diverse optredens!

De tweede editie zal er alles aan doen om het succes van de eerste editie minstens te evenaren, maar liefst nog overtreffen. “Kunstenaars, die hun grenzen verleggen binnen hun domein, zorgen voor een bijzonder hoog niveau. Het vertrouwen dat we de kunstenaars geven in onze omkadering zorgt voor veel variatie in de thema’s.” zegt Bjørn Vanpoucke.

Burgemeester Johan Vande Lanotte kijkt uit naar de nieuwe werken: “De bezoekersaantallen van vorig jaar hebben onze verwachtingen overtroffen. De positieve respons en de interactie tussen alle bezoekers, zowel Oostendenaars, niet-Oostendenaars, jong, oud, … geeft ons alvast hoop op een geslaagde tweede editie.”

Franky De Block en Guido Decorte, kustgedeputeerden van de Provincie West-Vlaanderen: “Vorig jaar waren we vanuit de provincie reeds partner van dit creatieve project. De uitstraling van het festival The Crystal Ship is een belangrijk cultuur-toeristisch evenement voor de Kust. Ook dit jaar zetten we graag onze schouders onder de tweede editie van dit festival, waarbij de openbare ruimte een plaats van ontmoeting en interactie wordt.” 

Als centrale locatie kiest het festival opnieuw voor het Achturenplein, met een uitbreiding van een doorzichtige tent. De aankleding van de bar wordt verzorgd door Vedett en is dagelijks open van 11u tot 19u. Hier kun je artiesten treffen tussen het schilderen door.

Mijn muur

Oostendenaren konden ook hun eigen muur opgeven voor kleinere interventies. Uiteindelijk kregen we 62 aanvragen, waar vier artiesten mee aan de slag gaan.

Jongerentraject

Uit een bevraging van de Oostendse jongeren is gebleken dat evenementen soms de voeling met de jeugd verliezen. Daarom organiseerde The Crystal Ship een open wedstrijd, waarbij jongeren een werk konden insturen. Op twee weken tijd ontving het festival meer dan 50 inzendingen waaruit 10 jongeren werden geselecteerd. Vijf van hen zijn uit Oostende, leeftijd tussen 14 en 22 jaar.


Deze jongeren werden aan de hand van workshops (vier woensdagnamiddagen) opgeleid door kunstenaars van The Crystal Ship. Hier leren ze met diverse materialen werken, werken op groot formaat en heel wat technische dingen om hen vooruit te helpen in hun mogelijke carrière. Morgen kiest de jury daaruit een winnaar, die een werk zal maken in het traject van dit jaar.

The Crystal Ship Tours

Vanaf woensdag 5 april tot en met woensdag 12 april kan je de nieuwe werken (en die van vorige editie) bewonderen tijdens een geleide street art tour door de stad. Onze gids neemt je mee op sleeptouw en toont je verschillende pareltjes in het oostelijke (centrum + overzetboot) of westelijke (centrum + rand) deel van de stad. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en je komt alles te weten over de prachtige kunstwerken en de verschillende kunstenaars.

Een geleide wandeling kost € 12,50 per persoon (-12 jaar = gratis) en start telkens om 10.30 uur en 14.30 uur, boek snel je tickets want de plaatsen zijn beperkt! Info en tickets via visitoostende.be, Dienst Toerisme of onze centrale locatie op het Achturenplein.

Naast de wandelingen is het ook mogelijk om de werken al lopend te ontdekken. The Crystal Run groepeert de bestaande werken met de nieuwe werken. De gids geeft extra informatie over de werken en leuke anekdotes van de kunstenaars.

Openingsweekend

Op zaterdag 8 april worden de werken officieel voorgesteld aan het grote publiek.  Daarnaast wordt de nieuwe fiets- en wandelroute gelanceerd. Op deze routes kan je de werken van de eerste editie en deze van dit jaar ontdekken. Iedereen is welkom op het Achturenplein om vanaf daar op verkenning te gaan.  Studio Brussel zal op zaterdag 8 april tussen 12.00 en 17.00 uur live uitzenden en er zijn optredens van Big Whoop en Manngold (met dank aan Instant Karma).

Programma:

11.00 - 22.00 uur: bar open

12.00 - 17.00 uur: live uitzending Studio Brussel

14.00 uur: officiële opening door burgemeester Johan Vande Lanotte en curator Bjørn Van Poucke

17.30 uur: optreden Big Whoop

19.30 uur: optreden Manngold

Contacteer ons
Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende