Cultuur op kindermaat tijdens de paasvakantie

In de paasvakantie kunnen kinderen in Oostende terecht voor de vijfde editie van Springtij, het cultuurfestival voor kinderen! Alle culturele partners in Oostende slaan de handen in elkaar en bieden unieke theatervoorstellingen, voorleesmomenten en leuke workshops aan. Verder is er in de paasvakantie ook een kindvriendelijk aanbod in Kursaal Oostende, aan de surfclub V.V.W. Outside en ook kunstenfestival The Crystal Ship biedt opnieuw een Kids Guide aan. Daarnaast breidt de expo Grote Kunst voor Kleine Kenners uit met een zoektocht in de stad. Deze paasvakantie is tot slot ook het ideale moment om jouw laatste bezoek aan Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam. te brengen.

Burgemeester Johan Vande Lanotte: “Tijdens de paasvakantie strijken internationale artiesten neer in Oostende voor The Crystal Ship. Het laat de kleinsten wegdromen om zelf aan de slag te gaan. Springtij daagt hen uit om ook zelf de handen uit de mouwen steken.

PROGRAMMA SPRINGTIJ

Springtij, dat plaatsvindt van 31 maart tot en met 15 april 2018, wil kinderen een brede waaier aan activiteiten aanbieden: theater, waanzinnige expo’s, creatieve workshops, leuke shows, muziek, (voor)lezen, … “Het is fijn dat Toerisme Oostende vzw de handen in elkaar slaat met alle culturele actoren in Oostende.”, zegt Bart Plasschaert, Schepen van Cultuur. “De bundeling van hun aanbod toont een sterk totaalpakket waarmee kinderen zich geen seconde zullen vervelen tijdens deze paasvakantie.

CultuurCentrum De Grote Post biedt een gevarieerd theaterprogramma aan voor verschillende

leeftijden, met een grote focus op de allerkleinsten vanaf 3 maanden.

In Bibliotheek Kris Lambert kun je elke dag luisteren naar een gek, maf, leuk, spannend, mooi verhaal. Tijdens de openingsuren van de bib vind je er ook een pronkkast met 8 werken van 8 verschillende illustratoren.

In Mu.ZEE zijn er speelse vakantiewandelingen van Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam. voor het hele gezin en is er een ‘Slow Art Day’ voor gezinnen.

In mu-zee-um leven creatievelingen zich op dinsdag en donderdag uit in toffe workshops die volledig in het teken staan van street art - een leuke link naar het kunstenfestival The Crystal Ship.

In KAAP | Vrijstaat O. bouwen ze het café om tot een waar Springtijkaffee. Kinderen kunnen er in de eerste week van de paasvakantie dierenmaskers maken en op de laatste dag van de paasvakantie is er opnieuw een ‘Voelkwartet’.

STOERE ACTIVITEITEN VOOR SKATERS EN SURFERS

Omdat cultuur ook mega-stoer kan zijn, sloeg de dienst Cultuur de handen in elkaar met skatepark O.666 en de Propere Strand Lopers. Op de Hendrik Baelskaai kan je in de paasvakantie skaten, maar ook knutselen met afval van op het strand tijdens Rommelateliers.

Bij mooi weer kun je golfsurfen, skimboarden en strandsporten onder de knie krijgen op het sportstrand bij V.V.W. Inside-Outside.

PAASEIERENRAAP

Op zondag 1 april organiseert Toerisme Oostende vzw ook terug een paaseierenraap in het Leopoldpark. Kinderen kunnen zich vooraf inschrijven, volgens leeftijd: 0 tot 3 jaar, 4 - 5 jaar, 6 - 7 jaar en 8 - 12 jaar. Het startschot wordt om 10.30 uur gegeven.

Inschrijven is gratis en kan nog tot en met 30 maart via www.springtij-oostende.be.

THE CRYSTAL SHIP

Ook tijdens de derde editie van The Crystal Ship kunnen kinderen leuke opdrachten uitvoeren op het parcours. Op 7 april 2018 vindt de grote opening plaats, waarbij de nieuwste kunstwerken officieel worden voorgesteld en worden toegevoegd aan het bestaande kunstenparcours in de stad. Speciaal voor kinderen bestaat er ook een gratis ‘The Crystal Ship Kids Guide’ met handige tips en opdrachten rond de bestaande kunstwerken op kindermaat. De aanvulling met de nieuwe werken is af te halen vanaf 9 april.

GROTE KUNST VOOR KLEINE KENNERS

In Fort Napoleon kunnen kinderen zich nog tot het einde van de paasvakantie onderdompelen in de doe-expo rond de populaire kinderboeken van ‘Grote Kunst voor Kleine Kenners’. Op de bovenverdieping ontdekken de kinderen met een audiogids enkele klassiekers uit de kunstwereld in levensgrote kindvriendelijke versies. Op de benedenverdieping gaan ze op speurtocht, want één van de schilderijen uit de collectie werd gestolen! Verzamel je alle aanwijzingen, dan kan je het kunstwerk terugvinden.

Maar de dader is nog steeds spoorloos… Na de expo ben je de dader op het spoor, maar daar stopt het niet. Je kunt op zoektocht doorheen de Oostendse binnenstad op zoek naar aanwijzingen. In de etalages van de deelnemende winkels vind je telkens een stukje uit een schilderij van Thaïs Vanderheyden. Link de voorwerpen in de etalages aan de schilderijen uit de tentoonstelling en ontmasker zo de dief!

De gratis zoektocht is af te halen vanaf 31/03 bij Toerisme Oostende op het Monacoplein.

KURSAAL OOSTENDE

Kursaal Oostende heeft voor de paasvakantie ook een kindvriendelijke programma klaar. K3 is te gast op 7 en 8 april  met een spetterende show die jong én oud zal laten swingen. Op zondag 15 april komt het Kaatje Theater de paasvakantie vrolijk afsluiten met ‘Kaatjes Verjaardag’.

LAATSTE KANS VOOR HET VLOT. KUNST IS (NIET) EENZAAM.

De expo “Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.” brengt 73 (inter)nationale kunstenaars naar Oostende onder het curatorschap van Jan Fabre en Joanna De Vos, met 52 nieuwe kunstwerken die speciaal voor de Stad aan Zee werden gecreëerd. Voor kinderen is een leuk kinderparcours uitgewerkt: Het Vlot à la Carte. Met het handige doe-boekje kunnen kinderen raadsels oplossen rond de kunstwerken. Zo wordt de tentoonstelling zowel voor jong als oud nóg leuker!

HANGTIME

Tijdens de paasvakantie is trampolinepark Hangtime elke dag open van 10.00 tot 20.00 uur.

1.000 vierkante meter trampolines, een reuze ballenbad en een uitdagende playzone voor de allerkleinsten, gekoppeld aan een inspirerende koffiebar bezorgen de kinderen gegarandeerd een fijne dag. Naast de gewone trampolines zijn er heel wat extra's: basketkorven, trampolines voor dodgeball, foampits,...

INFOPUNT

Om snel een overzicht te bekomen van van wat er tijdens de paasvakantie te zien en te doen is, kan je langskomen bij Toerisme Oostende op het Monacoplein. Je kunt er het programmaboekje van de paasvakantie ophalen en de gratis zoektocht van Grote Kunst voor Kleine Kenners krijgen. Op het Monacoplein ben je bovendien ook meteen bij de centrale locatie van The Crystal Ship.

Het volledige programma en meer informatie over de Springtij-activiteiten vind je op www.springtij-oostende.be. Voor meer info over de andere paasvakantie-activiteiten kan je terecht op www.visitoostende.be.

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende