De derde editie van The Crystal Ship komt eraan in Oostende

​The Crystal Ship organiseert ook in 2018 een nieuwe editie in de Stad aan Zee. De derde editie van het succesvolle kunstenfestival haalt dit jaar een 15-tal nationale en internationale artiesten naar Oostende die stuk voor stuk hun creativiteit loslaten op de stad. Op 7 april worden hun werken officieel voorgesteld  aan het grote publiek.

 

“Met The Crystal Ship brengen we kunst naar de mensen, bij de inwoners te brengen. Onze formule is om midden in de stad, op muren midden in de wijk, op plaatsen waar mensen wonen, werken, leven, … kunstenaars hun ding te laten doen. De eerste twee edities van The Crystal Ship hebben alvast bewezen dat kunst in Oostende heel dichtbij is, zonder drempel en dat wordt enorm gesmaakt”, aldus Burgemeester Johan Vande Lanotte.

De afgelopen jaren bezochten al meer dan 100.000 personen het gratis kunstentraject in Oostende en de interesse blijft ontzettend groot.

Indrukwekkende affiche

De volledige line-up wordt naar goede gewoonte pas over enkele weken bekendgemaakt, maar we kunnen alvast deze kleppers aankondigen: A Squid Called Sebastian (BE), Ben Slow (UK), Colectivo Licuado (URY), Etam Cru (PL), Icy & Sot (IR), Jaune (BE), Joachim (BE), Matthew Dawn (BE), Milu Correch (AR), Oak Oak (FR), Telmo & Miel (NL) en Zoer x Velvet (FR).

Curator van The Crystal Ship, Bjørn Van Poucke, vertelt trots: “De verzameling van kunstwerken in de Oostendse openbare ruimte is al indrukwekkend en wordt dankzij de 3de editie nog grootser. Ons festival is intussen al bekend bij heel wat kunstenaars. De unieke sfeer van de Stad aan Zee wordt door velen naar voren geschoven als de voornaamste reden om naar Oostende af te reizen. Dit zijn natuurlijk ambassadeurs waar we uitermate trots op zijn.”

Op woensdag 28 maart wordt de volledige line-up bekend gemaakt.

Uniek affichebeeld

Voor deze editie werkt het festival samen met Sammy Slabbinck voor de creatie van een uniek campagnebeeld. In augustus 2016 ontwierp de West-Vlaming al de cover van ‘You Want It Darker’ voor Leonard Cohen. “We ontvingen al heel wat kunstenaars met telkens een eigen en unieke stijl. Deze artiest biedt zeker ook een meerwaarde voor ons festival. De collage-artiest wordt internationaal heel hard gesmaakt en creëert nu dus nieuw werk voor ons”, zegt Bjørn Van Poucke.

Grootste in Europa

“The Crystal Ship” is een grootschalig evenement rond kunst in de openbare ruimte van Oostende. Tijdens dit festival creëren wereldbekende kunstenaars gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinstallaties in de openbare ruimte. Samen vormt dit een artistiek parcours in de binnenstad en op het Groen Lint rond Oostende. In zijn genre is “The Crystal Ship - Public Art Festival” het grootste in Europa.

Locaties in de ganse stad

Tijdens deze editie zal het kunstenfestival zich weer verspreiden over het hele Oostendse grondgebied. “We vinden het zeer belangrijk om alle Oostendenaars bij dit festival te betrekken en werken daarom verder op basis van het bestaande parcours. Er zullen werken bijkomen in de rand, maar ook in het centrum van de stad”, verduidelijkt de Burgemeester.

Kunstenaars kunnen deze editie opnieuw kiezen tussen enkele opvallende locaties:

  • de parkeertoren in de Langestraat
  • de gevel van Ostend Hotel
  • biowinkel Mordan
  • sporthal de Spui
  • de gevel van ORAC
  • de gevel van hoeden Jacqueloot
  • Hotel Rubens
  • ...

Deze locaties worden samen met de kunstenaars overlopen en gelinkt aan elkaar. Daar laten we vooral de kunstenaars zoeken naar een unieke combinatie van de locatie, het verhaal en hun werk.

Net als bij de vorige edities kunnen Oostendenaars hun eigen muur indienen voor dit festival via www.visitoostende.be/mijnmuur. Curator Bjørn Van Poucke: “We zijn vooral op zoek naar kleine muren of garagepoorten voor interventies in het straatbeeld. Die interventies kunnen natuurlijk evengoed op een iets grotere muur.”

Jong talent

Dit jaar organiseert The Crystal Ship opnieuw een talentenjacht voor jongeren tussen 14 en 20 jaar. Zij kunnen op thecrystalship.org een eigen ontwerp indienen dat beoordeeld zal worden door een professionele jury onder leiding van curator Bjørn Van Poucke. 15 talenten zullen de kans krijgen om tijdens 4 workshops hun ontwerp te verfijnen. Uiteindelijk zal één van deze talenten, na selectie door een jury, de kans krijgen om een muurschildering te maken die deel uitmaakt van het vaste kunstenparcours.

“We willen ook Oostends talent stimuleren om aan deze talentenjacht deel te nemen”, vertelt Schepen voor Jeugd Arne Deblauwe. “We zullen dan ook 5 van de 15 plaatsen in de workshops voorbehouden voor Oostendse jongeren.”

Opening 7 april

De kunstwerken van deze editie zullen permanent te bewonderen blijven in Oostende. Tijdens de eerste week van de paasvakantie kan je de artiesten volop aan het werk zien! Op de feestelijke opening op 7 april zijn alle werken klaar en wordt de vernieuwde fiets- en wandelroute gelanceerd die de verbinding maakt tussen alle gerealiseerde kunstwerken van de drie edities.

Lokale verankering

The Crystal Ship is in enkele jaren een vaste waarde geworden in Oostende. Het is dan ook belangrijk om Oostendse ondernemers te betrekken in dit verhaal. Een 10-tal Oostendse winkels krijgen de kans om unieke The Crystal Ship-zakjes te verkopen met het artwork van Sammy Slabbinck. Deze tasjes zullen gemaakt worden in beperkte oplage en beloven dus een echt collector’s item te worden.

Daarnaast zullen er exclusieve bierkaartjes gemaakt worden met foto’s van kunstwerken uit Oostende. Deze zal je terugvinden in verschillende Oostendse cafés en bistro’s. Op deze manier komen bezoekers in contact met dit unieke festival en wordt een brug geslagen naar de lokale ondernemers.

Lokale partners

We zijn ook trots dat we voor dit project met een Oostendse partner kunnen samenwerken voor de verf. North Sea Paints was vorige edities ook onze partner en alle artiesten waren zeer te spreken over de kwaliteit van de verf.

Andere partners voor The Crystal Ship zijn: Provincie West-Vlaanderen, Studio Brussel, De Morgen.       

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende