De Spiekpietjes verstoppen zich opnieuw in Fort Napoleon

De Spiekpietjes verstoppen zich opnieuw in Fort Napoleon

Nieuw spectaculair doe-parcours in de gangen

Van 28 oktober tot en met 6 december 2017 zijn De Spiekpietjes, na het succes van de voorbije jaren, opnieuw te gast in het Fort Napoleon. Deze Sinterklaas-expo voor kinderen is gebaseerd op het kinderboek ‘Een heel jaar Spiekpietjes’ van Thaïs Vanderheyden. Speciaal voor deze expo werd er een audiogids opgenomen met acteur Warre Borgmans. In de kelders van Fort Napoleon kunnen de kinderen zich uitleven op een heus Spiekpieten-parcours. In deelnemende kinderwinkels zullen ook dit jaar kleine helpertjes van de Sint verstopt zitten in de etalages

De Spiekpietjes zijn kleine geheimzinnige Sinterklaashulpjes. Elk jaar, wanneer de blaadjes van de bomen dwarrelen, trekken ze de wereld rond. Ze verstoppen zich in huizen, appartementen en klasjes om kindjes in de gaten te houden. Zo komen ze te weten wie flink is of een beetje ondeugend. ‘s Nachts, wanneer iedereen slaapt, bellen ze naar de Sint om al die informatie door te geven. Zo wordt in Spanje het Grote Rode Boek van de Sint elk jaar netjes aangevuld. Het concept van de Spiekpietjes sluit aan bij de vertrouwde Sinterklaastraditie en verklaart ook hoe de Sint aan zijn kennis komt.

“Fort Napoleon heeft de voorbije jaren al een stevige reputatie opgebouwd in het uitwerken van expo’s rond jeugdliteratuur”, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. “Na de ongelooflijke cijfers van ‘De Waanzinnige Boomhut - de expo’, breien we nu een vervolg op het succes van de Spiekpietjes-expo. Met ‘Een heel jaar Spiekpietjes’ spelen we op een leuke, originele manier in op het thema Sinterklaas.”

Ook schrijfster Thaïs Vanderheyden is zeer enthousiast over de samenwerking: “Het Fort Napoleon is een gedroomde plek voor De Spiekpietjes om zich te verstoppen en de kindjes in de gaten te houden. Vorig jaar was reeds een groot succes, maar dit najaar wordt de beleving in Fort Napoleon nóg groter. We hebben hard ons best gedaan om alles mooi aan te kleden en er komt een uitdagend parcours op de benedenverdieping van het Fort.”

Spectaculair doe-parcours

Tijdens de expo ontdekken de kinderen het verhaal van de Spiekpietjes aan de hand van levensgrote platen en een audio-verhaal, ingesproken door acteur Warre Borgmans. Ze kunnen zelf creatief aan de slag met de figuren uit het boek in de teken- en knutselhoekjes.

In de gangen van het Fort werd een heus Spiekpietjesparcours gemaakt door Nester en Atelier Ikke, die ook al voor een avontuurlijke ervaring zorgden in de expo ‘De Waanzinnige Boomhut’. Tijdens deze ontdekkingstocht moeten kinderen zelf over daken klouteren, door schoorstenen kruipen of cadeautjes juist afleveren. Voor iedereen die het Pietenparcours met glans afrondt, ligt er een button en een echt Pietendiploma klaar!

Dit jaar is de expo gebaseerd op het boek ‘Een heel jaar Spiekpietjes’: Elk jaar bij het vallen van de blaadjes trekken de allerkleinste helpertjes van Sinterklaas de wereld rond. Daar zoeken ze uit wie er lief is geweest en wat er op de verlanglijstjes van de kinderen staat. De wintermaanden zijn voor Sinterklaas, de Zwarte Pieten en de Spiekpietjes best druk. Maar weten jullie ook wat die Spiekpietjes doen als de verjaardag van de Sint voorbij is en alle schoentjes weer in de kast staan?

Spiekpietjeszoektocht in de stad

Dit jaar verstoppen de Spiekpietjes zich ook opnieuw in het stadscentrum. Aan de hand van een leuke kaart, die gratis af te halen is bij Toerisme Oostende, kunnen kindjes invullen hoeveel Spiekpietjes zij opgespoord hebben in de etalages van deelnemende kinderwinkels. Als ze hun ingevulde kaart terugbrengen, krijgen ze een leuk geschenkje.

Spiekpietjes arrangement

Ook verschillende hotels in Oostende zijn betrokken bij deze belevingsexpo. Zij bieden een Spiekpietjes arrangement aan voor gezinnen. Bij het boeken van een overnachting via visitoostende.be ontvang je een familieticket voor de expo en een uniek Spiekpietjes-gadget!

Meer plezier in de herfstvakantie

Kinderen moeten zeker niet binnen zitten tijdens de herfstvakantie, want naast de Spiekpietjes expo valt er ook in het Leopoldpark heel wat te beleven. Van 28/10 tot en met 02/11 wordt het park omgetoverd tot een sprookjeswereld voor jong en oud tijdens ‘Er was eens…’. Kom elke dag tussen 14.00 en 18.00 uur de verschillende gratis straatacts, theatervoorstellingen, workshops, verhalen en nog veel meer ontdekken of ga op avontuur in het spectaculaire doolhof. Op dinsdag 31/10 is er een nocturne tot 20.00 uur.

Praktisch

De expo kan tijdens de herfstvakantie en op feestdagen elke dag bezocht worden van 10.00 tot 17.00 uur. Verder is de expo ook op woensdagnamiddag, zaterdag en zondag open voor alle plezier. Tickets kunnen ter plaatse gekocht worden en kosten 8 euro per volwassene en 4 euro voor kinderen tussen 3 tot 12 jaar. Kinderen onder 3 jaar mogen gratis binnen.

Deze organisatie is een samenwerking tussen Thaïs Vanderheyden, Toerisme Oostende vzw, Fort Napoleon, Herita en Clavis.

 

Contacteer ons
Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende