Expo rond Geluk voor Kinderen in Oostende

Expo rond Geluk voor Kinderen in Oostende

Fort Napoleon locatie voor expo rond boek van Leo Bormans

Vrijdag 5 februari 2016 — De expo “geluk voor kinderen” vindt van 6 februari tot en met 10 april plaats in Fort Napoleon. Deze ervaringsexpo is gebaseerd op de geluksboeken van auteur Leo Bormans, waarvan “The world book of hapiness” het bekendste is. Tijdens een interactieve expo leren kinderen nadenken over geluk en stappen zetten om zelf gelukkig te worden.

“Ik heb met duizenden mensen gesproken over geluk. Het is duidelijk dat iedereen het wil zijn, maar het zeer moeilijk is om er een passende definitie aan te geven”, zegt schrijven Leo Bormans. “Ik ontdekte dat geluk ook een wetenschap is die we kunnen bestuderen. Met mijn boeken wil ik mensen leren om stap voor stap geluk te vinden. Het is mooi dat ook deze expo mensen zal helpen in hun zoektocht.”

“Geluk is een zeer actueel thema anno 2016”, aldus Burgemeester Johan Vande Lanotte. “Aan de hand van 10 thema’s, gevisualiseerd door verschillende vogels, willen we kinderen en hun ouders samen doen nadenken over het concept geluk. In tegenstelling tot wat velen denken is dit niet altijd verbonden aan materiële zaken.”

De expo bestaat uit 2 delen: tijdens het eerste deel leren de kinderen meer over de pijlers van geluk. De beginletters van elke pijler vormen de woorden “DROOM GELUK”. Elk van deze tien letters staat voor een basishouding die de voorwaarden schept om gelukkiger te zijn. Daarna start de echte zoektocht naar het geluk. Er zijn verschillende geluksvogels verstopt in Fort Napoleon met doe-opdrachten. Deze opdrachten leren kinderen om de pijlers van geluk om te zetten in de praktijk. Een leuk en handig stickerboekje gidst kinderen door de expo.

Fort Napoleon en Toerisme Oostende vzw geven zelf ook het goede voorbeeld. Zo wordt bij het uitvoeren van een bepaalde opdracht 50 cent geschonken aan UNICEF. Bij andere opdrachten kunnen kinderen een postkaart sturen naar iemand die ze al even niet meer hebben gezien of tikkertje spelen waarmee ze een appel kunnen verdienen.

De Oostendse bibliotheek organiseert ook heel wat randactiviteiten rond “Geluk voor Kinderen”. Ze zal er tijdens de krokus- en paasvakantie elke dag voorgelezen worden uit de boeken van Leo Bormans.

Ook Kristl Strubbe, directeur van Herita vzw, kijkt uit naar de expo. “Fort Napoleon ontpopt zich dit voorjaar tot een echt kinderfort. Niet alleen kunnen kinderen en hun ouders ronddolen in de gangen van deze erfgoedparel, ook gaan ze op zoek naar de betekenis van geluk. Het perfecte uitje voor het hele gezin!”

De expo kan tijdens de krokus- en paasvakantie elke dag bezocht worden. Daarbuiten enkel op woensdagnamiddag, zaterdag en zondag. Tickets kunnen ter plaatse gekocht worden.

Deze organisatie is een samenwerking tussen Leo Bormans, Toerisme Oostende vzw, Fort Napoleon, Herita en Lannoo.

Peter Craeymeersch Algemeen Directeur at Toerisme Oostende
Veerle Dubois Communicatie & Pers at Kabinet Burgemeester Johan Vande Lanotte