Het vlot meert aan op meer dan 20 locaties in Oostende

Curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos selecteerden 73 (inter)nationale kunstenaars voor ‘Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam’.

Op 21 oktober opent de opvolger van 'De Zee - salut d’honneur Jan Hoet (2015)'. Tijdens de tweede editie van deze driejaarlijkse internationale tentoonstelling staat ‘het vlot’ centraal.  'Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam' gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst. De tentoonstelling strekt zich uit over meer dan 20 locaties in de Stad aan Zee en verwacht 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. 'Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam' loopt tot en met 15 april 2018.

Curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos werkten de voorbije maanden hard om een selectie te maken van kunstenaars die bestaat uit zowel (inter)nationaal gevestigde waarden als jong talent. Ook de locaties werden zorgvuldig geselecteerd en wijken vaak af van de reeds betreden paden. Centrale locatie en startpunt van de tentoonstelling is Mu.ZEE, maar ook minder evidente locaties als de Peperbusse, het Gerechtsgebouw, de Europatoren of de kelders van de Sint-Jozefskerk krijgen een plek op de kunstwandeling door de stad.

‘Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam’ is een tentoonstelling en een gesprek met Oostende; de Stad aan Zee met een geschiedenis en een parfum. Verspreid over verschillende locaties van de Belgische badstad vertrekt de dramaturgie van de tentoonstelling in Mu.ZEE vanuit het grondig onderzoek naar het Vlot van Medusa (1818) van Théodore Géricault en het utopische vlot van Jan Fabre Kunst is (niet) eenzaam (1986). Een onmiskenbaar verschil in tijd van 170 jaar, een compleet verschillende ontstaansgeschiedenis, maar de werken haken op elkaar in door hun verbeelding van de expeditie en de bestemming van de kunstenaar, een thematiek die tevens metafoor is van de condition humaine.

Zowel het utopische vlot van Jan Fabre als studies die voorafgingen aan Het Vlot van Medusa van Théodore Géricault zullen te zien tijdens de expo, ze fungeren als denkmodellen waarmee de uitgenodigde kunstenaars een verbinding aangaan. Ook de Schotse kunstenares Katie O'Hagan stelt tijdens 'Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam' haar Life Raft voor. Dit beeld zegt zonder woorden waar de expo over gaat.

Op de vernieuwde website kan je een overzicht vinden van alle andere kunstenaars en locaties die geselecteerd werden voor deze expo. De effectieve werken waarmee ze aanwezig zijn, worden bekendgemaakt tijdens het openingsevenement op 20 oktober. Voor 'Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam' worden heel wat nieuwe kunstwerken gecreëerd en zal ook performancekunst een belangrijke rol spelen.

Tijdens een persconferentie op 18 september zullen de curatoren meer toelichting geven bij hun selectie en de opening van 'Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam'. Een uitnodiging hiervoor volgt later nog.

Contacteer ons
Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende