Internationale artiesten gaan van start op achtste editie The Crystal Ship

Internationale artiesten gaan van start op achtste editie The Crystal Ship

In Oostende gaat The Crystal Ship van start, een organisatie van Toerisme Oostende, in samenwerking met All About Things. Nog tot 8 april zullen in totaal 12 artiesten meer dan 20 street art-werken toevoegen aan het bestaand kunstenparcours. Onder de artiesten zijn ook verschillende internationale toppers, zoals Cleon Peterson (VS), Hera (D) en Gviiie (ES) te vinden. De Belgische artiest Jaune zal, naast het schilderen van zijn bekende vuilnismannetjes, uitpakken met een eerste overzichtstentoonstelling. 

Het kunstenfestival The Crystal Ship ging van start in 2016 en vindt jaarlijks plaats in Oostende. Internationale en nationale street artists creëren er muurschilderingen en installaties met de stad als canvas. Intussen zijn al meer dan zeventig artiesten, onder wie D-Face, Broken Fingaz, Guido van Helten en nog meer wereldvermaarde legendes, naar Oostende afgereisd om er een uniek werk te creëren. De creaties van dit jaar worden na het festival toegevoegd aan die van eerdere edities en vormen zo een (gratis) kunstenparcours doorheen de stad - constant in evolutie.

Momenteel zijn de voorbereidingen op de verschillende locaties volop aan gang. In de loop van de volgende weken zullen de 12 artiesten meer dan 20 nieuwe kunstwerken creëren verspreid over de stad. Uiterlijk op 8 april werken alle artiesten hun muur af en kunnen bezoekers op zoek naar de parels van deze editie. 

Burgemeester Bart Tommelein: “De bedoeling van The Crystal Ship is om kunst dichter bij de mensen te brengen. Midden in de stad, op muren midden in de wijken, op plaatsen waar mensen wonen, werken, leven, … Daar zullen de komende weken kunstenaars hun ding doen. Liefhebbers kunnen dus dagelijks langskomen om de nieuwe werken vorm te zien krijgen. Uiterlijk 8 april is alles klaar.”

Line-up

De volledige line-up van deze editie bestaat uit Cleon Peterson (VS), Gviiie (ES), Hera (D), Jaune (BE), Joëlle Dubois (BE), Julien de Casabianca (FR), Mobstr (UK), MoMo (VS), Pat Perry (VS), Slim Safont (ES), Moulaye Sarr (GM) & Elléna Lourens (ZA).

Banjul en Kaapstad

Nieuw dit jaar zijn de uitwisselingen met Banjul (Gambia) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Elk jaar zal een street artist uit beide steden naar Oostende komen. Dit jaar zijn dat Moulaye Sarr en Elléna Lourens. 

Moulaye Sarr is afkomstig uit Banjul, de hoofdstad van Gambia én zusterstad van Oostende. Het lag voor de hand om de uitwisseling met hem op gang te trappen, want Sarr is een spraakmakende schilder die traditionele Afrikaanse patronen terugbrengt tot de essentie. Zijn werk is bijzonder kleurrijk en vaak ook behoorlijk abstract, en het kan dus haast niet anders of hij ‘tekent’ op The Crystal Ship voor een aparte, eigengereide en verrassende mural.

In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad vindt eveneens een street art festival plaats waarmee The Crystal Ship een uitwisseling op poten heeft gezet. Elléna Lourens neemt dit jaar de honneurs waar voor haar land: een jonge kunstenaar wiens vrij opzienbarend werk breekt met de eerder drukke, bonte street art-traditie. Lourens maakt lichte, poëtische murals met zo weinig mogelijk lijnen en kleuren, en ze zorgt daarmee voor onvervalste rustpunten in de stad.

Bart Plasschaert, Schepen voor Cultuur, zegt: “Het verheugt me opnieuw dat onze collectie van openbare kunstwerken opnieuw uitgebreid wordt. De artiesten van The Crystal Ship krijgen telkens de vrijheid om zelf een idee uit te werken, vaak wordt dat een symbiose tussen de actualiteit en de muur die ze ter beschikking gesteld krijgen. Zo’n werkwijze blijkt voor de artiest telkens een unieke manier om een eigen denkwijze uit te drukken en te werken vanuit hun eigen leefwereld. Kunst is in deze opnieuw een manier om tot dialoog te komen. Ik kijk er alvast naar uit om de nieuwe werken allemaal te bezoeken met mijn fiets.”

Bjørn Van Poucke, curator van het festival: “Street art verbindt zoveel verschillende mensen: artiesten, inwoners, bezoekers, … Iedereen kijkt er op een bepaalde manier naartoe, en sinds de start van het festival zijn de inwoners van Oostende ongelofelijk trots op de werken. De eerste overzichtstentoonstelling van Jaune is daarmee ook echt een echte ode aan de fans van het eerste uur. Door een goede mix van vernieuwende artiesten enerzijds en legendes anderzijds, blijft het festival zichzelf ook steeds weer vernieuwen.” 

Jaune

Jaune, bekend van zijn vuilnismannetjes, is kind aan huis op het Oostendse kunstenfestival. Al sinds de eerste editie is de Brusselse street artist erbij. Op zaterdag 1 april opent de eerste Belgische overzichtstentoonstelling met werk van Jaune dan ook in Oostende. Fans kunnen in de Christinastraat 47 terecht voor meer dan tweehonderd unieke werken. Voor één keer dus niet op gevels en muren, maar in een pop-upgalerie die tot de nok gevuld wordt met op hout gestencilde en op maat gezaagde mannetjes. Daarnaast zal de kunstenaar enkele nieuwe muurschilderingen aanbrengen in Oostende. Inschrijven op visitoostende.be/mijnmuur is dus een must voor alle fans! 

Radio Juxtapoz

Op 6 april 2023 is iedereen welkom vanaf 19.30 uur in O.666 om de street artists van dit jaar te ontmoeten. Tijdens een live panel, gemodereerd door Doug Gillen van Juxtapoz, krijg je bovendien de kans om vragen te stellen aan de aanwezige artiesten. 

Eén van de sprekers is niemand minder dan Martha Cooper (VS). Tachtig is ze intussen, maar Martha Cooper denkt nog lang niet aan stoppen. Sinds ze in de jaren 70 en 80 de exploderende New Yorkse scene is beginnen fotograferen, wordt Cooper gezien als de archivaris van de street art. Het gros van de tienduizenden murals die ze in haar leven heeft gefotografeerd, is er vandaag niet meer, maar de historische werken leven voort in haar gerenommeerde publicaties als Subway Art, Tag Town en Spray Nation.

Bio's artiesten TCS 2023 (1).docx 10 KB
Margot Neyskens Kabinetchef, Burgemeester Bart Tommelein
Pieter Hens
Pieter Hens Manager team Marketing & Events, Toerisme Oostende vzw

 

 

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende