Internationale Fotobiënnale Oostende start binnen vier weken

Internationale Fotobiënnale Oostende start binnen vier weken

De Stad aan Zee maakt zich klaar voor nazomers visueel festival

Terwijl Theater aan Zee en The Crystal Ship op hun laatste benen lopen, maakt Oostende zich alweer op voor nóg een kunstenfestival: van 4 september tot 24 oktober vindt de eerste editie plaats van Internationale Fotobiënnale Oostende. Zeven weken lang tonen 30 spraakmakende fotografen werk op evenveel locaties in de stad. Onder hen: internationale toppers als Ruud van Empel, Charlotte Mano, Filip Dujardin, Aisha Zeijpveld en Marc Lagrange, van wie ook onuitgegeven werk zal te zien zijn.

 

De eerste Internationale Fotobiënnale Oostende palmt diverse binnen- en buitenlocaties in met hedendaags en conceptueel fotografisch werk. Een parcours van verrassende exposities met werk van dertig fotografen uit België, Nederland en Frankrijk doorkruist de Stad aan Zee – van Fort Napoleon tot Mu.ZEE.

Als thema kozen curators Stephane Verheye en Yvon Poncelet voor ‘(on)rust’. Inspiratie daarvoor haalden ze uit het werk van de Oostendse kunstenaars James Ensor en Léon Spilliaert – twee boegbeelden van het symbolisme, dat verbeeldingskracht en fantasie hoog in het vaandel draagt, en daarbij vaak een sfeer oproept van dreiging en mysterie. Twee dingen die eveneens terug te vinden zijn in het werk van hedendaagse kunstfotografen.

De klepper van de Internationale Fotobiënnale Oostende is de geprezen Belgische fotograaf Marc Lagrange, van wie nooit eerder vertoond werk te zien zal zijn in het Fort Napoleon. Nog in Fort Napoleon: Katrien De BlauwerCarmen De VosIsabel DevosTine Guns en Chrystel Mukeba – vijf vrouwen wier eigenzinnige blik en conceptuele oeuvre een markant contrast vormen met het werk van Lagrange, en die daarnaast ook erg representatief zijn voor de hedendaagse fotografie in dit land.

Mu.ZEE pakt dan weer uit met de verrassende tentoonstelling Birth of a Mother van Julie Scheurweghs, die een merkelijk minder romantisch, maar net daarom nog veel krachtiger beeld van het moederschaptoont dan wat we doorgaans op Instagram te zien krijgen. Inclusief alle sappen, vet, pijn en striemen. En in de Anglicaanse kerk stellen vijf uitzonderlijke studenten fotografie van LUCA School of Arts tentoon: Elise CortenJolien De BuyserJoris DeleersnyderAnaïs Lesy en Charlotte Mariën.

Speciaal voor de biënnale lieten de gevestigde waarden Jef Boes en Kaat Pype zich dan weer inspireren door Oostende en zijn inwoners. En minstens even opmerkelijk is dat er werk van deze vier internationale toppers zal te zien zijn op verschillende buitenlocaties in de stad: Charlotte Mano, Ruud van EmpelAisha Zeijpveld en Filip Dujardin, die zich voor enkele nieuwe werken eveneens door de Stad aan Zee liet inspireren. 

Nog meer toppers uit binnen- en buitenland: Gilles Boudot, Lennert Deprettere, Jean Godecharle, Jennifer Kesteleyn, Vincent Lagrange, Elisa Maenhout, Claire & Philippe Ordioni, Jef Paepen, Richard Petit, Jan Pypers, Marlous van der Sloot en Daniëlle van Zadelhoff.

Ten slotte ook goed om weten: Callboys-acteur en fotografieliefhebber Rik Verheye zal voor de Internationale Fotobiënnale Oostende een podcastreeks maken, en in De Grote Post vindt een bijzondere editie plaats van het fotografie-evenement De Donkere Kamer.

 

“Oostende is een echte cultuurstad met heel wat gevestigde waarden zoals bijvoorbeeld Theater Aan Zee, Filmfestival Oostende en ook ons Cultuurcentrum De Grote Post. Aan de hand van deze fotobiënnale willen we de bezoekers tonen dat onze stad een echte inspiratiebron is. Dit geldt voor vele historische kunstenaars, maar ook voor heel wat hedendaagse kunstenaars is Oostende een muze waar ze naartoe getrokken worden. De selectie weerspiegelt onze ambitie om dit evenement een vaste plaats te geven in onze evenementenkalender.” Burgemeester Bart Tommelein

 

 

 

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende