Kunstenfestival The Crystal Ship meert aan in Oostende

Kunstenfestival The Crystal Ship meert aan in Oostende

Nieuw tweejaarlijks kunstenfestival start volgende week!

Donderdag 24 maart 2016 — Van 28 maart tot 10 april ontvangt Oostende meer dan 20 kunstenaars die hun stempel op de stad zullen drukken. Internationaal gerenommeerde namen als Roa, Fintan Magee, Faith47, Robert Montgomery en Cyrcle zullen grote muurschilderingen maken in de Stad aan Zee. Op 10 april zullen alle kunstwerken voorgesteld worden. Het eerste kunstwerk langs de A10 werd ondertussen al gerealiseerd. Meer dan 100 Oostendenaars stelden hun muur ter beschikking van het kunstenfestival. 

Artists in Residence

“Het is ongezien dat een kunstenfestival in dit genre zoveel internationale artiesten samenbrengt”, aldus Curator Bjorn Van Poucke. “The Crystal Ship zal bij zijn eerste editie meteen het grootste van Europa zijn”.

Alle artiesten zullen tussen 28 maart en 10 april op verschillende momenten aan het werk te zien zijn op heel wat spectaculaire locaties in Oostende. 
Het Achturenplein wordt centrale locatie voor The Crystal Ship, hier krijg je je plannetje om je tour te starten. 
Overdag kan je er terecht voor de workshops van het Kinder Cultuur Festival Springtij of om iets te drinken in onze bar. Vanaf 4 april zul je hier ‘s avonds ook de artiesten aantreffen. Bovendien zal Elian hier ook aan de slag gaan om een werk te realiseren.

De line-up voor het festival is ondertussen helemaal rond en omvat heel wat grote kleppers, een overzicht hiervan is terug te vinden op de website crystalship.org

Naast de permanente kunstwerken zullen er ook enkele kunstenaars aan de slag gaan met de openbare ruimte, door het aanbrengen van kleine interventies.

Biancoshock – Italië - 8 tot 10/04
Isaac Cordal – Spanje - 3 tot 10/04

Belgische kunstenaars Jaune en Pol Cosmo zullen de Oostendse straten intrekken en zo hun handtekening achterlaten in bijna elke straat van Oostende.

Ook Burgemeester Johan Vande Lanotte is zeer enthousiast: “Deze line-up overtreft echt al onze verwachtingen. We zijn ervan overtuigd dat dit festival een grote meerwaarde is voor Oostende op lange termijn. De werken zullen minstens twee jaar blijven en zo een nieuwe kunstenroute vormen door onze Stad aan Zee”.

Showdown - 10 april

Op 10 april zullen alle muurschilderingen en installaties in de stad klaar zijn. Tijdens een feestelijke “showdown” zullen deze officieel voorgesteld worden aan het grote publiek. Verwacht je aan een speelse namiddag met foodtrucks, live-painting, music, live-uitzending Studio Brussel, …
Burgemeester Vande Lanotte zal dan ook het symbolisch laatste likje verfaanbrengen op het laatste werk vanop een hoogtewerker op 30m hoogte.
Er wordt dan ook een fiets- en wandeltocht gelanceerd die de verbinding maakt tussen alle gerealiseerde kunstwerken in Oostende. Op deze manier draagt The Crystal Ship bij tot het permanente cultuuraanbod van de Stad aan Zee.

Curator Bjorn Van Poucke zal hier ook zijn book “Street Art Today” voorstellen.

Mijn Muur: Oostendenaars mee aan boord!

“We zijn zeer blij dat The Crystal Ship ook zeer snel een draagvlak gevonden heeft bij de Oostendenaars”, zegt Burgemeester Johan Vande Lanotte enthousiast, “Meer dan 100 Oostendenaars, waaronder ikzelf, stelden hun muur ter beschikking van het festival. We zullen hen ook allemaal belonen met een uniek werk op hun muur.”

Muren kunnen nog ingediend worden tot en met vrijdag 25 maart via www.visitoostende.be/mijnmuur

Atelier Elysée

Fuifzaal Elysée wordt tijdens het kunstenfestival 'The Crystal Ship' omgetoverd tot Atelier Elysée. Tijdens de paasvakantie kunnen jongeren elke weekdag terecht in de Elysée (Christinastraat 18) waar jeugdhuis De Kim de bar en urban ping pong inricht en kunnen ze gratis deelnemen aan verschillende artistieke workshops. Zo zorgt Kunstacademie Aan Zee voor digitale graffiti, brengt Kliek Artistiek een workshop 'slam poetry' en een reporterslab en bouwt het kunstenaarscollectief 'KapOw' samen met jongeren aan het modulair project 'OBJEKT' waarvoor 'Nerdlab' video- en soundmapping voorziet.

“Een kunstenfestival als The Crystal Ship spreekt tot de verbeelding van veel jongeren. We willen die jongeren dan ook stimuleren en hen de kans bieden om zich in al hun creativiteit uit te leven. De diverse workshops tijdens Atelier Elysée zijn daar ideaal voor. Bovendien worden de jongeren en met hen de hele Langestraat de laatste dag getrakteerd op een fantastisch slotevent”, aldus jeugdschepen Arne Deblauwe.

Op de slotdag op zaterdag 9 april 2016 werkt de dienst Jeugd Oostende samen met Jong Oostende (organisator Instant Karma), VJOC De Kim, KAZ, Slampoetry Kliek Artistiek, KapOw en Nerdlab.

Deze organisaties en de jonge enthousiastelingen trekken samen naar de Langestraat met concerten van o.a. Jack Parrow en Woodie Smalls in Fuifzaal Elysée, maar ook met allerlei activiteiten in verschillende cafés, een vinyl-beurs, concerten, DJ-sets,.... 'All things black' wordt het motto met hiphop, funk, soul, afrobeat, jazz, ... Ook het 'OBJEKT' wordt officieel voorgesteld op de slotdag van Atelier Elysée op zaterdag 9 april.

The Crystal Ship - Bjørn Van Poucke

The Crystal Ship - GULDENSPORENLAAN

The Crystal Ship - Kunstenfestival in de stad Oostende // Concept

The Crystal Ship - PARKING OOSTEROEVER

The Crystal Ship - Tea-Room Georges

1010
1010
Agostino Lacurci
Agostino Lacurci
Biancoshock
Biancoshock
Elian
Elian
Ella & Pitr
Ella & Pitr
Eversiempre
Eversiempre
Faith47
Faith47
Fintan Magee
Fintan Magee
Isaac Cordal
Isaac Cordal
Jaz
Jaz
Pixelpancho
Pixelpancho
Robert Montgomery
Robert Montgomery
Zio Ziegler
Zio Ziegler
Veerle Dubois Pers & Communicatie at Kabinet Burgemeester Johan Vande Lanotte
Peter Craeymeersch Algemeen Directeur at Toerisme Oostende vzw
Arne Deblauwe Schepen van Jeugd
Bjorn Van Poucke Curator at The Crystal Ship