Kwaliteitstraject rond Oostendse gastronomie draait op volle toeren

Vorig jaar lanceerde Toerisme Oostende vzw een project om de Oostendse gastronomie te ondersteunen en de deelnemende restaurants een kwaliteitsinjectie te geven. Na een jaar hebben al twaalf Oostendse restaurants het gehele traject doorlopen. Er zijn nu nog meer dan 20 restaurants het traject aan het afronden. Alle deelnemende restaurants kregen het bezoek van de restaurantcommissie en kregen ook een “mystery team” over de vloer. Alleen als beide een positief rapport afleverden, komen ze op de kwaliteitslijst. De restaurants op deze lijst worden opgenomen in een communicatietraject van Toerisme Oostende vzw. Het kookprogramma “Op Oostendse Wijze” met Oostendse chefs, dat de voorbije weken op de Facebookpagina van Oostende te zien was, was een eerste realisatie van dit communicatieverhaal.

“We zijn zeer opgetogen over de eerste resultaten van dit project”, aldus Burgemeester Johan Vande Lanotte. “Alle deelnemende zaken worden binnen hun eigen context beoordeeld. Er is ruimte voor zeer verschillende initiatieven. De kwaliteit wordt vooropgesteld, maar er mag zeker een hoek af zijn.”

De eerste twaalf restaurants die het traject succesvol doorlopen hebben, zijn:

 • Belle de Jour (Els Vanbiervliet - Aartshertoginnestraat 5)

 • Bentley’s (Jean-Philippe Susilovic - Van Iseghemlaan 58)

 • Bistro Mathilda (Luc Declerck - Leopold II-laan 1)

 • Brasserie Albert (Koningin Astridlaan 7 of ingang Zeedijk)

 • Café Botteltje (James Desimpelaere - Louisastraat 19)

 • Enoteca del Berebene (Isabelle & Thierry Boonefaes - Madridstraat 6)

 • Galerie BeauSite (Ann Rommelaere - Albert I-promenade 39)

 • La Vie (Gregory Vaasen - Kadzandstraat 14)

 • Mange-Tout (Peter Moyaert - Visserskaai 22)

 • Marina (Vida Acquaro - Albert I-promenade 9)

 • Passe-Vite (Sofie Pitteljon - Hertstraat 1)

 • St-Malo (Ronny Zonnekein - Albert I-promenade 9)

Op vandaag zijn er nog meer dan 20 restaurants met het traject bezig.

Het team van de oorspronkelijke experts - Joachim Boudens, Filip Deschacht, Tommy Van den Brandt en Rani De Coninck - werd versterkt met Toni De Coninck, Stefaan Couttenye en Dries Cloet. Toni Deconinck is een gerenommeerd culinair journalist en schrijft op zijn eigen foodblog, june.be, over alles wat met eten en drinken te maken heeft. Stefaan Couttenye is lid van de 33 meesterchefs en heeft als chef van ‘t Hommelhof heel wat relevante ervaring. Als leraar aan de Hotelschool in Koksijde en chef is Dries Cloet ook een grote aanwinst.

De experts keken niet alleen naar de kwaliteit van de keuken, maar gaven ook aandacht aan interieur, service en netheid.

Communicatie

“We zijn zeer enthousiast dat we vandaag het communicatietraject met al deze restaurants kunnen opstarten”, vertelt Peter Craeymeersch, Algemeen Directeur van Toerisme Oostende vzw. “De resultaten van dit project zullen structureel ingewerkt worden in de vaste communicatietools van Toerisme Oostende vzw en extra in de verf gezet worden met specifieke campagnes.”

Elk restaurant zal een specifieke en uitgewerkte landingspagina krijgen op visitoostende.be. Hiervoor zullen een professionele fotograaf en een journalist het restaurant bezoeken. De eigenheid van elk restaurant zal hier duidelijk uitgelegd worden, zodat de bezoeker vooraf duidelijk weet wat te verwachten. Deze pagina’s zullen extra in de aandacht gezet worden op de website, goed voor minimum 80.000 bezoekers per maand. Ook in de nieuwsbrief van Toerisme Oostende vzw naar 85.000 geïnteresseerden zal maandelijks één restaurant voorgesteld worden.

Toerisme Oostende vzw nodigde vorig jaar meer dan 50 influencers uit om een bezoek te brengen aan Oostende. De geselecteerde restaurants zullen hier ook naar voren geschoven worden. In combinatie met een doelgerichte perswerking moet dit voor de nodige free publicity zorgen.

Doorheen het jaar zullen verschillende campagnes opgezet worden om culinair Oostende en de deelnemende restaurants in de kijker te zetten. Het kookprogramma “Op Oostendse Wijze” is hier een eerste voorbeeld van. In deze uitzendingen gaan TV-Chef Dagny Ros Asmundsdottir samen met 5 Oostendse chefs aan de slag met streekproducten. De uitzendingen zijn te bekijken op de Facebookpagina van Oostende en zullen de komende weken in de kijker staan op njam.be. De filmpjes werden de afgelopen weken al meer dan 95.000 keer bekeken en er verschenen al heel wat blogposts over deze campagne.

“We willen de komende maanden een volledig project rond gastronomie uitwerken”, aldus Peter Craeymeersch. “We zijn ervan overtuigd dat de combinatie van culinaire evenementen als 33 Meesterchefs in Kursaal Oostende of À l’Ostendaise: Kom Proeven in aanvulling met de deelnemende restaurants, streekproducten en nieuwe ontwikkelingen, culinair Oostende op de kaart kan zetten.”

Contacteer ons
Veerle dubois Pers & Communicatie, Burgemeester Johan Vande Lanotte
Veerle dubois Pers & Communicatie, Burgemeester Johan Vande Lanotte
Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende