Meer dan 20 internationale kunstenaars palmen Oostende in

Nieuw tweejaarlijks kunstenfestival

Oostende lanceert een gloednieuw evenement: “The Crystal Ship - kunstenfestival in de Stad”. Dit tweejaarlijkse festival in Oostende vindt voor de eerste keer plaats tijdens de paasvakantie 2016. “The Crystal Ship” is een grootschalig evenement rond kunst in de openbare ruimte, in de Oostendse binnenstad.

“The Crystal Ship” loopt van 26 maart tot en met 10 april. Tijdens dit festival creëren wereldbekende en gerenommeerde kunstenaars gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinstallaties in de open ruimte. Samen vormt dit een artistiek parcours in de binnenstad en op het groen lint rond Oostende. De Elysée wordt op zijn beurt omgetoverd tot een creatieve broedplaats voor de jeugd met talrijke activiteiten, workshops en demonstraties rond kunst in het straatbeeld. In zijn genre zal “The Crystal Ship - kunstenfestival in de Stad”, het grootste zijn in Europa.

“Oostende heeft de voorbije jaren een serieuze inhaalbeweging gedaan op cultureel vlak”, aldus Burgemeester Johan Vande Lanotte. “Met The Crystal Ship voegen we een nieuw topevenement toe aan de kalender. Dit festival zal op meer dan 20 plaatsen in de stad plaatsvinden. Het tweejaarlijks kunstenfestival gaat bovendien in dialoog met de Oostendenaars. Zo zullen 4 kunstenaars de buurten intrekken om kleine interventies te maken in het straatbeeld: van kleine sculpturen tot dieren uit een fantasiewereld. Daarnaast willen we ook Oostendenaars de kans geven om hun gevel op te fleuren. Eigenaars van een grote of kleine muur kunnen zich kandidaat stellen via www.visitoostende.be/mijnmuur.”

Curator van The Crystal Ship, Bjorn Van Poucke, is zeer enthousiast over de samenwerking met de stad Oostende.

“Het is ongezien in Europa om zoveel kunstenaars in dit genre samen te krijgen voor een gezamenlijk kunstfestival. Met The Crystal Ship willen we terug op zoek gaan naar de basis van kunst: het beheersen van een bepaalde ambacht.”

Kunstenaars die op vandaag hun deelname al bevestigd hebben zijn: Faith47 (Zuid-Afrika), Fintan Magee (Australië), Jaz (Argentinië), Eversiempre (Argentië), Agostino Iacurci (Italië), Ella & Pitr (Frankrijk), Robert Montgomery (Verenigd Koninkrijk), Elian (Argentië), Pixelpancho (Italië), 1010 (Duitsland), Zio Ziegler (Verenigde Staten), Steve Locatelli (België), Smates (België) en Disorderline (België).

Ook jonge Oostendse kunstenaars als Laura Maes en Siegfried Vynck zullen de kans krijgen om zich internationaal te profileren dankzij hun deelname aan dit festival.

Nuart presents Biancoshock (Italië), Isaac Cordal (Spanje), Jaune (België) en Pol Cosmo (België) zullen aan de slag gaan in de openbare ruimte.

De kunstwerken zullen permanent te bewonderen blijven in Oostende. Op de laatste dag van het festival zal er een fiets- en wandeltocht gelanceerd worden die de verbinding maakt tussen alle gerealiseerde kunstwerken in Oostende. Op deze manier draagt The Crystal Ship bij tot het permanente cultuuraanbod van de Stad aan Zee.

De dienst Jeugd is mee betrokken in dit project en speelt helemaal in op The Crystal Ship. “De Elysée wordt tijdens het festival omgetoverd tot een creatieve broedplaats voor de Oostendse jeugd”, verduidelijkt Schepen van Jeugd Arne Deblauwe. “Jongeren worden uitgenodigd om underground op ontdekking te gaan. Er is een medialab, een videocrew, een urban ping-pong toernooi, een constructie-atelier, bedansbare objecten, digitale graffiti en veel meer … Napraten kan aan de gezellige babbelbar. Doorheen de volledige paasvakantie zijn er open activiteiten, demonstraties, interventies en een heerlijke sfeer. Meedoen is gratis.”

Kortom, in de paasvakantie 2016 wordt Oostende de hoofdstad van de kunst in de straat. Het grootste festival in zijn genre in Europa.

Contacteer ons
Veerle Dubois Pers & Communicatie, Kabinet Burgemeester Johan Vande Lanotte
Peter Craeymeersch Algemeen Directeur, Toerisme Oostende vzw
Arne Deblauwe Schepen van Jeugd
Veerle Dubois Pers & Communicatie, Kabinet Burgemeester Johan Vande Lanotte
Peter Craeymeersch Algemeen Directeur, Toerisme Oostende vzw
Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende