Mercator succesvol tegen de kade gehaald in Oostende

Mercator succesvol tegen de kade gehaald in Oostende

In Oostende werd de Mercator op dinsdag 28 maart succesvol tegen de kade gelegd. Hierdoor komt de Mercator terug op zijn oorspronkelijke plaats zoals het in 1964 het geval was. Door het schip negentig graden te draaien is het makkelijker te bereiken om binnenkort renovatiewerken uit te voeren. Daarbij zullen de ra’s, de horizontale masten voorin, vervangen worden. Deze hebben hun levensduur bereikt.

Op dinsdag 28 maart werd zeilschip Mercator tegen de kade van het Jan Piersplein gelegd. Het museumschip komt zo op zijn oorspronkelijke plaats, zoals in 1964, terecht. Vanaf toen is het schip zo goed als onafgebroken in Oostende gebleven, maar werd het schip haaks op de kade aangemeerd. De beslissing om het schip negentig graden te draaien werd genomen om binnenkort renovaties uit te voeren. Deze operatie gebeurde vlekkeloos met behulp van alle aanwezige vrijwilligers en bedrijven. 

Eind april zullen de ra’s verwijderd worden. De ra’s zijn de horizontale rondhouten aan de voorste mast. In het voorjaar van 2024 zullen de nieuwe ra’s dan geïnstalleerd kunnen worden en zal het schip opnieuw volledig opgetuigd worden. Voor de renovatie werd gekozen om stalen ra’s in plaats van houten ra’s te plaatsen waardoor de levensduur wordt verlengd van 20 naar 50 jaar. De stalen ra’s hebben exact hetzelfde uitzicht als de huidige houten ra’s en zijn goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De stalen ra’s zijn ook perfect inzetbaar om het schip onder zeil te brengen, mocht dit ooit opnieuw gebeuren.

Het gaat om de bovenmarsra, bramra, grote giek, grotegaffel, bezaangiek, bezaangaffel en de bramsteng. Ook het volledige touwwerk met blokken zal vernieuwd worden. Alle werken samen worden geraamd op 500.000 euro, waarvoor de stad steun krijgt van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Aan boord van de Mercator kan je de geschiedenis van de driemaster ontdekken. Het is een beschermd monument en wellicht het bekendste schip van België, met elk jaar meer dan zeventigduizend bezoekers. Het museumschip is vanaf 29 maart opnieuw open voor het grote publiek.

Alle informatie over openingsuren en tickets is terug te vinden op www.zeilschipmercator.be

 

 

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende