Ontdek de Internationale Fotobiënnale Oostende via nieuwe podcast "Kijken mag" met Rik Verheye

Acteur Rik Verheye in gesprek met Serine Ayari, Linde Merckpoel, Jeroen Meus en Wim Willaert

Story image

Nog tot 24 oktober vindt de eerste editie van de Internationale Fotobiënnale Oostende plaats. Zeven weken lang tonen 30 spraakmakende fotografen werk op evenveel locaties in de stad. Onder hen: internationale toppers als Ruud van Empel, Charlotte Mano, Filip Dujardin, Aisha Zeijpveld en Marc Lagrange, van wie ook onuitgegeven werk te zien is. Acteur Rik Verheye maakte er de podcast "Kijken mag" over en neemt je in vier afleveringen mee langs al dat visueel moois.

De eerste Internationale Fotobiënnale Oostende palmt diverse binnen- en buitenlocaties in met hedendaags en conceptueel fotografisch werk. Een parcours van verrassende exposities met werk van dertig fotografen uit België, Nederland en Frankrijk doorkruist de Stad aan Zee – van Fort Napoleon tot Mu.ZEE.

"Kijken mag"

Maar een fotofestival ontsnapt vaak aan de aandacht van het grote publiek, vindt acteur Rik Verheye. Daarom maakte hij voor de Internationale Fotobiënnale Oostende de podcast "Kijken mag". In elke aflevering covert de acteur een deel van het parcours samen met een bekende kop. Rik Verheye: "Ik was op zoek naar wervende, maar dus ook creatieve mensen die elk met een heel ander paar ogen naar de biënnale zouden kunnen kijken. Ik haal ze uit hun comfortzone om samen op een uiterst laagdrempelige manier over de werken op de biënnale te praten." Samen met Serine Ayari, Linde MerckpoelJeroen Meus en Wim Willaert exploreert Verheye de wereld van de hedendaagse fotografie. Het resultaat? Een vierledig verhaal over fotografie die iedereen kan smaken, van fotografiekenners tot nieuwsgierigen.

"Anders dan film en theater is fotografie meer niche. Het wordt vlug erg technisch en mensen haken af. Daarom wou ik een podcastwandeling maken met enkele vrienden om over de werken op de biënnale te praten, zónder dat het al te technisch werd. Wat dóet die foto met jou? Daar wil ik over praten. Als je dat met de juiste mensen doet, kan je veel mensen bereiken.”Rik Verheye

"Kijken mag" is er niet zomaar gekomen: de peter van Rik Verheye is Stephane Verheye, fotograaf en curator van de Internationale Fotobiënnale Oostende. "Op een bepaald moment waren Stephane en ik aan het dagdromen over een fotofestival," aldus de acteur. "Omdat ik met FC Bergman vaak op Theater aan Zee heb gestaan, moest ik aan Oostende denken. Als er namelijk één plak is waar je zoiets moest doen, dan is het voor mij Oostende." Het decor voor vele culturele evenementen, maar een plek voor fotografie ontbrak nog.

De podcast "Kijken mag" is vanaf 15 september te beluisteren op alle podcastplatformen (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, etc.) en op de website van de fotobiënnale. Elke week verschijnt er op woensdag een nieuwe aflevering.

Margot Neyskens Kabinetchef, Burgemeester Bart Tommelein
Pieter Hens
Pieter Hens Marketing Manager, Toerisme Oostende vzw

 

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende