Oostende & Compagnie: Een magistraal boek over de meesters van Oostende

Oostende & Compagnie: Een magistraal boek over de meesters van Oostende

Boek wordt vergezeld van 8 inspirerende podcasts

Op 21 mei spoelt 'Oostende & Compagnie – Van Arno tot Zweig' aan, een schat van een boek dat dag en nacht verbindt, stad en strand, de muze en de zee. Auteur Claude Blondeel brengt een redelijk alfabetische en cultureel onverantwoorde ode aan 60 figuren die thuiskwamen aan 'de stad, die kust': van Arno tot Stefan Zweig, van James Ensor tot Léon Spilliaert, van Marvin Gaye tot Hugo Claus.

In 224 pagina's bundelt hij verhalen van makers en meesters die niet konden weerstaan aan de lokroep van Oostende. Net zoals Blondeel zelf: de Brusselaar die er met vakantie ging, door de Langestraat slenterde en er leerde kijken.  Het boek draagt hij op aan Arno, een cadeau voor zijn copain die 70 wordt. 'Oostende & Compagnie – Van Arno tot Zweig' is een artistieke trip dwars door tijden, getijden en genres heen, met foto’s die nooit eerder verschenen.

Story image
“Arno is één van de belangrijkste ambassadeurs van onze stad”, vertelt Burgemeester Bart Tommelein. “We zijn dan ook zeer fier dat we dit boek kunnen opdragen aan onze ereburger. Met trots kunnen we aankondigen dat er door de grote interesse reeds een tweede druk is opgestart”.
“Het is pas door in Brussel te gaan wonen, dat ik begreep hoe kosmopolitisch Oostende altijd al was. We hadden de synagoge en de Anglicaanse kerk. We hadden een homokwartier. We spraken drie talen, Frans, Engels en Oostends. In de Langestraat bestelde je geen pint, maar een chope. De clubs bleven veel langer open dan in Engeland. Elke dag arriveerden er boten en vliegtuigen. Oostende was het paradijs.” Arno

Ook de cover is kunst. Peter Van Heirseele aka Herr Seele liet zich inspireren door 'De intocht van Christus te Brussel', het meesterwerk van Ensor uit 1888, voor een schilderij dat een optocht is geworden van ‘Arno & co te O’.

Rond dit boek werden ook 8 podcasts gemaakt. Claude Blondeel neemt je mee langs historische plekken in Oostende en vertelt verhalen over de belangrijkste figuren uit zijn boek. Deze podcasts zijn vanaf 20 mei wekelijks te beluisteren via www.visitoostende.be/podcast.

‘Oostende & Compagnie – Van Arno tot Zweig’ (€19,95) is vanaf dinsdag 21 mei 2019 te koop via visitoostende.be en in verschillende boekhandels.


Wenst u meer informatie of een exemplaar van het boek in het kader van een review?

Pieter Hens
Pieter Hens Marketing Manager, Toerisme Oostende vzw

 

Story image

 

 

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende