Oostende pakt uit met meer dan twintig nieuwe kunstwerken in de stad

Oostende pakt uit met meer dan twintig nieuwe kunstwerken in de stad

The Crystal Ship bracht tijdens de eerste week van de paasvakantie twaalf internationale kunstenaars naar de Stad aan Zee, onder wie legendes als MoMo (VS), Hera (D) en Slimsafont (S). Tijdens de achtste editie van het street art-festival werden meer dan twintig nieuwe kunstwerken gemaakt, waaronder drie nieuwe murals van de toonaangevende Britse artiest Mobstr. Ook de Brusselse kunstenaar Jaune nam, verspreid over de stad, tien muren onder handen. Alle werken zijn inmiddels opgenomen in het bestaand parcours, waardoor de teller nu op tachtig grote muren en meer dan honderd kleine interventies staat. 

Het kunstenfestival The Crystal Ship vindt jaarlijks plaats in Oostende. Internationale en nationale artiesten creëren er kunstinstallaties en muurschilderingen met de stad als canvas. De nieuwe creaties worden telkens toegevoegd aan de kunstwerken van eerdere edities en vormen zo een gratis kunstenparcours in constante evolutie doorheen de stad. Deze achtste editie van het festival zorgde voor meer dan twintig nieuwe muurschilderingen. 

Burgemeester Bart Tommelein: “De voorbije week zijn er al duizenden bezoekers langsgekomen om de artiesten aan het werk te zien en de nieuwe werken vorm te zien krijgen. De muurschilderingen van The Crystal Ship geven buurten een boost en brengen overal kleur. Zoveel is zeker. The Crystal Ship brengt ook heel wat teweeg onder inwoners en bezoekers. Mensen komen buiten, leren elkaar kennen, slaan een praatje, …”

Oostendse inspiratie

De artiesten van The Crystal Ship krijgen altijd de vrijheid om zelf een idee uit te werken. Vaak is dat een mix van actualiteit en omgeving. Dit jaar lieten enkele artiesten zich echter ook inspireren door de geschiedenis van de stad. De Franse artiest Julien de Casabianca vond het beeld voor zijn werk bijvoorbeeld in de archieven van Mu.ZEE. En de Amerikaanse kunstenaar Pat Perry verwijst naar het strandtoerisme, maar geeft ook Ensor en Spilliaert een plaats in zijn werk. 

Bjorn van Poucke: “Het festival staat intussen op de internationale kalender en dat zorgt ervoor dat we dit jaar opnieuw kunnen uitpakken met echte toppers. De positieve reacties van de artiesten over de stad en de organisatie overtuigen me nog meer om verder te gaan. Door het slechte weer is het een uitdaging geworden om hun muur klaar te krijgen, maar dan is het eindresultaat vandaag nog een stuk indrukwekkender. Ook het werk van Joëlle Dubois, die voor het eerst aan de slag ging op een grote muur, zorgt voor heel wat positieve reacties in de buurt. De Duitse artiest Hera was deze week ziek, maar zal tot 12 april aan de slag gaan aan haar muur in de Nieuwpoortsesteenweg.” 

Stedenband Banjul en Kaapstad

Nieuw dit jaar zijn de uitwisselingen met Banjul (Gambia) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Elk jaar zakt een street artist uit beide steden af naar Oostende, en de spits werd afgebeten door Moulaye Sarr en Elléna Lourens. De Zuid-Afrikaanse Elléna maakte een poëtisch werk in zachte, roze kleuren in het centrum van de stad. De Gambiaanse Moulaye transformeerde zijn muur in de Steensedijk dan weer in een kleurrijk schouwspel. Hoewel de artiest wel dagelijks twee dikke winterjassen nodig had, bracht hij toch een beetje Afrikaanse zon mee in zijn werk.

Schepen van cultuur Bart Plasschaert: “De afgelopen acht jaar heeft de Crystal Ship bewezen dat hoogwaardige kunst voor iedereen toegankelijk kan zijn. Door het verspreiden van kunstwerken en kleine interventies, worden niet alleen de Oostendenaars maar ook toeristen uitgenodigd om buiten het stadscentrum te treden en onze stad op een nieuwe manier te ontdekken.”

Jaune

De Brusselse artiest Jaune is intussen zowat een mascotte van het festival geworden. En met meer dan tien nieuwe werken is de stad na deze editie nóg meer in fluo-vuilnismannen gehuld. Bovendien kunnen fans nog tot 16 april langsgaan in de Christinastraat 47 voor de eerste grote solotentoonstelling van de Brusselaar. 

Bezoek brengen

Op dit moment zijn reeds tijdelijke plannetjes beschikbaar bij Toerisme Oostende vzw, alsook via een online downloadformulier. Daarop: een overzicht van alle artiesten van deze editie. Ook door middel van de app Street Art Oostende kunnen bezoekers nu reeds nieuwe routes volgen. Vanaf begin mei zijn er definitieve plannetjes beschikbaar bij Toerisme Oostende vzw, Monacoplein 2.


Foto's - Copy Jules Cesure:

Pieter Hens
Pieter Hens Manager team Marketing & Events, Toerisme Oostende vzw

 

 

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende