Oostende start bouw van Het James Ensorhuis

Ensor en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. James Ensor, de Meester van de Zee, woonde, werkte en leefde in de Stad aan Zee. Het komende jaar wordt er hard gewerkt aan een nieuw belevingscentrum rond de bekendste Oostendse schilder. Dit project wordt door Toerisme Vlaanderen ondersteund als een belangrijk hefboomproject. Het gerenommeerde noAarchitecten staat samen met Madoc in voor het concept en de realisatie. De opening is voorzien eind juni 2019.

In het kader van het strategisch beleid van 2015-2020 wil Oostende streven naar seizoensverbreding door de kwaliteit en aantrekkingskracht te verhogen van Oostende als toeristisch product. Hierbij werd gekozen om in te zetten op o.a. de internationale positionering van Ensor. In het voortraject werd een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door Westtoer waar architecturale en conceptuele suggesties over het nieuw belevingscentrum getoetst werden aan de realiteit. Door de internationale bekendheid die Ensor heeft verworven de afgelopen jaren, geloven we sterk in de uitbouw van een bezoekerscentrum. Het werk van James Ensor is tegenwoordig aanwezig in grote museumcollecties zoals Musée d’Orsay in (Parijs), het MoMA (New York), Museum Folkwang (Essen), het Stedelijk Museum (Amsterdam) en het Museum Thyssen-Bornemisza (Madrid). Vandaar dat wij ook geloven in dit internationaal potentieel.

“Met Het James Ensorhuis richten we ons niet alleen tot de traditionele Ensorkenner. Het zal een belevingscentrum zijn voor alle geïnteresseerden, maar ook families met kinderen zullen op hun wenken bediend worden met een specifiek aanbod. James Ensor verdient een centrale plaats in de stad en we zijn zeer trots dat we dit bezoekerscentrum kunnen realiseren.”, aldus Burgemeester Johan Vande Lanotte.

Ook notoir Ensorkenner Xavier Tricot is zeer enthousiast: “James Ensor verdient een volwaardig bezoekerscentrum in onze stad. De locatie, naast het bestaande Ensorhuis in de Vlaanderenstraat en recht tegenover het vroegere atelier van de grootmeester, maakt het plaatje compleet. De gebouwen worden in ere hersteld en zullen een Ensoriaanse sfeer uitstralen.”. Xavier Tricot is vanaf de start nauw betrokken bij het project en zal verantwoordelijk zijn voor de artistieke invulling van de museale ruimte.

Het James Ensorhuis

Het belevingscentrum wordt een boeiende, niet-te-missen attractie om je te verdiepen in de persoon James Ensor. De intro-ruimte zal vrij toegankelijk zijn en laat bezoekers toe om kennis te maken met de figuur James Ensor en het huis waarin Ensor lange tijd woonde. In deze ruimte zal ook een toeristisch onthaal geïntegreerd worden. In 5 kamers worden verschillende thema’s toegelicht, waaronder maskers, kritiek, spot, ...

 • Kamer 1: Inleiding tot de wereld van James Ensor

Hier krijgt de bezoeker op een interactieve manier informatie over het belang van Ensor in de wereld. Zijn belangrijkste werken worden gekoppeld aan maatschappelijke gebeurtenissen om zo de context van zijn werken te schetsen.

 • Kamer 2: Interieurs

Het is niet toevallig dat interieurs een thema zijn in het werk van Ensor. Hij leeft zelf binnen, verwerkt die interieurs in zijn schilderijen en verwerkt die schilderijen dan opnieuw in nieuwe beelden van interieurs. In de tweede interpretatiekamer kun je een archief aan reproducties vinden alsook een ½ maquette van zijn atelier aan de overkant waar hij een van zijn belangrijkste werken ‘De intrede van Christus te Brussel’ maakte.

 • Kamer 3: Het publieke leven van Ensor

In deze kamer staat er centraal een interactieve tafel die zorgt voor een ontdekkingsreis in de tijd. De kamer toont aan de hand van brieven van en over Ensor, objecten, foto’s, … het publieke leven van Ensor en zijn kijk op de maatschappij.

 • Kamer 4: De kritiek

De bezoeker betreedt een aparte kamer en kijkt en luistert naar een projectie van verschillende beelden van kritische prenten en spotprenten geproduceerd door Raoul Servais.

 • Kamer 5: Maskers en vreemde figuren

De laatste interpretatiekamer handelt over het beeldend werk van Ensor en legt de focus op de veel gebruikte maskers en fantasiefiguren uit zijn werken.

Het bezoek aan het authentieke huis van James Ensor wordt natuurlijk het hoogtepunt van het bezoek. Het authentieke huis wordt dankzij een nieuwe circulatieruimte met trap en lift aan de achterkant van Het James Ensorhuis ontsloten voor alle bezoekers. Het huis wordt in zijn oorspronkelijke staat gerenoveerd en dompelt je onder in de levenssfeer van James Ensor. Op het einde van het bezoek is er ook nog een museale ruimte. Ensorexpert Xavier Tricot zal hier voor afwisselende en boeiende tentoonstellingen zorgen.

Vlak naast het nieuwe belevingscentrum komt er ook een nieuw hotelconcept: Getaway. Hier zullen waar mogelijk linken gelegd worden naar Het James Ensorhuis.

Oostende Ensorstad

“Met de realisatie van Het James Ensorhuis kan Oostende zich eindelijk positioneren als Ensorstad.”, aldus directeur van Toerisme Oostende vzw Peter Craeymeersch. “We investeren ook in een nieuwe Ensor-app met belevingswandeling en zullen natuurlijk linken leggen met de Ensor- en Spilliaertvleugel in Mu.ZEE. Samen met de toeristische sector willen we Ensor voelbaar maken in de ganse stad. Toerisme Vlaanderen en Toerisme Oostende vzw slaan de handen in elkaar om Oostende internationaal te promoten als de Ensorstad.”

Investering

De realisatie van Het James Ensorhuis gaat gepaard met een budget van € 3.617.340,40 waarvan € 645.465,00 investering in scenografie. Toerisme Vlaanderen zorgt voor een subsidie van € 1.809.870,60 en de provincie West-Vlaanderen voorziet een subsidie van € 125.000. De netto investering van € 1.682.469,80 zal voor het grootste gedeelte terug worden verdiend door de exploitatie van Het James Ensorhuis. Toerisme Oostende vzw zal instaan voor de kwalitatieve uitbating.

Partners

Dit project is tot stand gekomen door de hulp van verschillende partners: Toerisme Vlaanderen, Provincie Vlaanderen en de stad Oostende.

Daarnaast waren er doorheen het hele traject verschillende stuur- en werkgroepen met vertegenwoordiging uit verschillende sectoren om het project te begeleiden, zoals:

 • Toerisme Vlaanderen
 • Provincie West-Vlaanderen
 • Stad Oostende
 • AGGB
 • NV Eko
 • Artes-Depret
 • Mu.ZEE
 • Westtoer
 • mu-zee-um vzw
 • Xavier Tricot
 • NoAarchitecten
 • Madoc
 • Herwig Todts
 • Frank Deceuninck
 • Globiss
 • Fonds Raoul Servais
 • Onroerend erfgoed
 • Inter Vlaanderen
Contacteer ons
Peter Craeymeersch Algemeen Directeur Toerisme Oostende vzw
Veerle Dubois Pers & Communicatie Kabinet Johan Vande Lanotte
Peter Craeymeersch Algemeen Directeur Toerisme Oostende vzw
Veerle Dubois Pers & Communicatie Kabinet Johan Vande Lanotte
Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende