The Crystal Ship gaat van start in Oostende

De derde editie van het kunstenfestival The Crystal Ship start deze week in Oostende. 16 (inter)nationale artiesten gaan aan het werk in Oostende om meer dan 12 muurschilderingen te maken of uit te pakken met sprekende kunstinstallaties en interventies. Na deze editie zullen er in totaal meer dan 50 grote murals in Oostende zijn. Op de line-up staan onder andere internationale toppers als Ben Slow, Colectivo Licuado en Etam Cru. Ook de Oostendse frontman van The Van Jets Johannes Verschaeve neemt deel aan het festival met een interventie.

The Crystal Ship blijft ook zijn grenzen verruimen. Eerder werd al aangekondigd dat er in samenwerking met collega-kunstenaar Sammy Slabbinck een limited-edition gymbag gecreëerd is. Deze zal te koop zijn in volgende Oostendse winkels: Hulpiau, Deweert Sport, Bravo, B&M Optiek, #GinoBoutique, Lily en Vitrine Lulu Store. In verschillende Oostende cafés zijn er ook bierkaartjes te vinden met werken van de vorige edities. ‘The Crystal Ship is in enkele jaren een vaste waarde geworden in Oostende. Het is dan ook belangrijk om Oostendse ondernemers te betrekken in dit verhaal. Op deze manier komen bezoekers in contact met dit unieke festival en wordt een brug geslagen naar de lokale ondernemers.’, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte.

Helemaal nieuw is ‘The Crystal Expo: Andromeda is not far away’ in samenwerking met galerij Vroom & Varossieau en Catawiki in Expo18 (IJzerstraat 18). Op deze locatie zullen een tiental kunstenaars kleiner werk tentoonstellen en verkopen voor een goed doel. “Met werk van D*Face, Risk, Blade en L’Atlas & Tanc halen we op die manier enkel ronkende namen uit de hedendaagse kunstwereld naar de stad.”, aldus curator Bjørn Van Poucke.

Ook de deelname van Oostendenaar Johannes Verschaeve verbreedt de horizon van The Crystal Ship. Met zijn project ‘The Peep Hole’ wil hij bezoekers laten binnenkijken bij Oostendse familietaferelen.

Alle werken worden officieel voorgesteld tijdens de openingsdag op zaterdag 7 april om 14.30 uur tijdens een groot feest in de Oostendse Langestraat en op het Monacoplein. In samenwerking met het Oostendse festival Instant Karma staan er verschillende optredens van ondere andere Brihang op het programma. Ook Studio Brussel zal live uitzenden vanop het Monacoplein.

Eerste artiesten aan het werk

Hoewel het merendeel van de artiesten aan het werk zal zijn tijdens de eerste week van de paasvakantie, zijn er nu al op enkele locaties artiesten aan het werk te zien. Het Franse collectief Zoer x Velvet legt momenteel de laatste hand aan hun muur van sporthal De Spui. Matthew Dawn is dan weer aan de slag om een mural te maken op de gevel van het Ensorinstituut.

Overzicht artiesten

A Squid Called Sebastian - Tarwestraat

Deze Gentse kunstenaar, die geboren is in Boston (US) maar getogen in België, staat aan de top van de Belgische street art scene. Zijn werk is vaak autobiografisch, hoewel dat niet altijd zichtbaar is. Hij vertelt graag een verhaal met zijn schilderijen, tekeningen en muurschilderingen, geïnspireerd door thema’s zoals dode en levende mensen, de maatschappij, strips, media en nostalgie. Zijn werk is niet alleen te zien in België, maar ook in Canada en in de Verenigde Staten. Ook bij Wynwood Walls in Miami is hij telkens van de partij.

Ben Slow - Ostend Hotel

Ben Slow woont en werkt in Londen en is gekend voor zijn opvallende zwart-wit portretten. Hij laat zich inspireren door de levendigheid en de mix van sub-culturen in de stad en door de kleurrijke mensen die hij ontmoet tijdens zijn reizen.
In zijn werk staan mensen centraal die impact hebben op de lokale gemeenschap.

Dourone - Mordan

Dourone is een vakman met een zeer persoonlijke stijl waardoor zijn werk zeer herkenbaar is. Zijn passie voor tekenen begon al in zijn kindertijd. In zijn jeugd volgde de adrenaline , de vrijheid en de het broederschap van het werken op straat.

Zijn werken, vaak dromerig, vermengen symbolen en afbeeldingen van ons bestaan. De stijl van Dourone benoemen is moeilijk.  Zelf zegt hij dat hij vooral de waarden vrijheid, respect en diversiteit wil overbrengen.

Colectivo Licuado - Ensorinstituut

Colectivo Licuado, uit Montevideo in Uruguay, ontstond 5 jaar geleden en bestaat uit Camilo Núñez en Florencia Durán. Hun drijfveer is kleur geven aan publieke en private ruimtes. Ze onderzoeken en combineren de cultuur en tradities van de omgeving waarin ze werken met hun eigen stijl. Hun werken zijn te vinden in Kroatië, Duitsland, India, Colombia, Uruguay,...

Etam Cru - Vesaliusinstituut

Etam Cru bestaat uit Bezt en Sainer. Ze werken samen om grote, kleurrijke, surrealistische muurschilderingen te maken die zelfs de grootste sceptici kunnen overtuigen. Hun werk zit vol Oost-Europese mystiek en folkloristische symbolen, maar ook humor en sarcasme komen aan bod. Hun werk is over de hele wereld te zien.

Gaia - Hotel Rubens

Gaia groeide op in New York City. Z’n muurschilderingen zijn verzameld in verschillende boeken o.a. in “Beyond The Street”. Het werk van Gaia is te bewonderen op alle continenten. Zijn interesse gaat vooral uit naar mensen die bepalend zijn voor de maatschappij en de vluchtelingencrisis. Hij steekt dan ook veel sociale en politieke verwijzingen in z’n werken.

Joachim - ORAC

Joachim is een jonge, productieve en zeer getalenteerde kunstenaar uit Lier. Zijn opvallende graffiti-popartstijl is onmogelijk te negeren. Hij staat bekend om zijn kinderlijke spontaniteit en is bereid met een breed scala aan stijlen te experimenteren. Joachim vindt het leuk om zowel street art als werken in de studio te maken. Met meerdere muurschilderingen op zijn naam, uitverkochte prints en exposities in heel Europa, heeft Joachim zijn reputatie verdiend binnen de internationale kunstscene.

Matthew Dawn - Ensorinstituut

Matthew Dawn studeerde af aan de richting Digital Arts And Entertainment aan Howest en is ondertussen een gerenommeerde kunstenaar in België. Hij kwam via vrienden in contact met street art en veroverde met het geven van street art workshops zijn plaatsje binnen het milieu. Met spuitbus of penselen, Matthew Dawn baant zich vaak een weg in een creatieve stripwereld van kleurrijke personages en portretten en geeft zijn werken vaak een diepere boodschap mee.

Milu Correch - C-Power

Milu Correch is gekend voor haar verbeelding waarmee ze een wereld creëert zonder grenzen of geschreven codes. Ze raakte gefascineerd door grote muurschilderingen nadat ze een werk zag in haar geboortestad Buenos Aires. Milu volgde een workshop waarna ze samen met vrienden haar eerste groot werk maakte in 2011. Ze laat zich inspireren door literatuur, film, strips en soms zelfs door zichzelf…

Wasp Elder - Ron's Pub

Hij is een sociaal geëngageerde kunstenaar die met mensen wil communiceren via zijn kunstwerken. Z'n schilderijen zijn een combinatie van eenzame figuren, collages en verborgen elementen. Wasp Elder wil weergeven hoe we de informatie uit onze omgeving bij ons binnen komt. Hij heeft meegewerkt aan projecten over de hele wereld en gebruikt zijn ervaringen om te leren over mensen, plaatsen en omgeving.

Telmo & Miel - Nieuwpoortsesteenweg 110

De kunstwerken van TelmoMiel zijn zijn, realistisch, humoristisch, kleurrijk, aangrijpend maar ook speels. TelmoMiel bestaat uit het creatieve duo Telmo Pieper en Miel Krutzmann. Ze hebben elk hun eigen stijl waardoor hun werken een specifiek karakter krijgen. Voor de interpretatie van het werk wordt de toeschouwer uitgedaagd om zijn fantasie te gebruiken.

Zoer x Velvet - De Spui

Zoer (Frédéric) komt uit Italië en Velvet (Matthieu) uit Frankrijk. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens hun opleiding industrieel design. Hun werk vloeit voort uit hun fotografisch geheugen.  Dit voedt hun inspiratie voor de figuren, objecten en letters. Ze gebruiken het liefst de verschillende disciplines door elkaar maar de omgeving van het werk staat altijd centraal. Zoer en Velvet werken al volop aan hun werk op de zijgevel van Sporthal De Spui. Je ziet op het werk een verwijzing naar de tribunes binnenin.

Johannes Verschaeve - interventies

Hij is beter bekend als de frontman van de rockgroep "The Van Jets" die z'n roots in Oostende heeft. Hij waagt zo zijn eerste poging in een nieuwe kunstvorm. Naast zijn muziek wil hij zo ook ander creatief werk maken.

Icy & Sot - interventies

Icy & Sot zijn 2 broers uit Iran die momenteel in Brooklyn wonen. Sinds 2006 dragen ze met hun stencils, interventies, muurschilderijen en video’s bij aan de Iraanse en internationale urban kunst en cultuur. Ze kaarten vooral de problematiek rond mensenrechten, kapitalisme, ecologie en sociale en politieke kwesties aan. Hun werk is terug te vinden in Iran, de VS, Duitsland, China, Noorwegen, ...

Jaune - interventies

Als je voor een derde maal op rij mag terugkomen naar The Crystal Ship, dan ben je stilaan een vaste waarde op het festival. Toen hij nog vuilnisman was, viel het Jaune op dat hij ondanks zijn fluokledij helemaal opging in de anonimiteit van de stad. Nu laat hij felle vuilnismannetjes dapper dwarrelen in humoristische, absurde settings en neemt hij daarbij onze samenleving op de korrel. Na zijn eerste passage op The Crystal Ship brak Jaune internationaal door en ondertussen is zijn werk overal in Europa en de Verenigde Staten te zien.

OAKOAK - interventies

OAKOAK ziet zijn omgeving als zijn speelplaats. Hij gebruikt elementen uit de omgeving of speelt met bestaande gebreken zoals een barst in de straat, voegt een tekening toe en tovert zo een glimlach op het gezicht van toevallige passanten. Laat je verrassen tijdens een wandeling door Oostende.

Locaties

 • C-Power

 • Sporthal De Spui

 • Ostend Hotel

 • De Lijn, Nieuwpoortsesteenweg

 • Hotel Rubens

 • Tarwestraat 96

 • Orac

 • Mordan

 • Ensorinstituut (2 muren)

 • Taboralaan 7

 • Ron’s Pub

The Crystal Ship arrangement

Via de website van Toerisme Oostende (www.visitoostende.be) kunnen geïnteresseerden vanaf nu ook een specifiek The Crystal Ship arrangement boeken. Naast een overnachting in een Oostendse hotel krijg je dan ook een uniek setje The Crystal Ship postkaartjes. Natuurlijk ligt er ook een informatiepakket rond The Crystal Ship op de kamer voor een zorgeloos bezoek aan het kunstenparcours.

 

Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende