The Crystal Ship meert voor tweede keer aan in Oostende

Na het overweldigend succes van vorig jaar is de voorbereiding van de tweede editie van “The Crystal Ship – Public Art Festival” in volle gang. Tijdens de eerste week van de paasvakantie 2017 wordt Oostende opnieuw overspoeld door meer dan 20 (inter)nationale artiesten die op 8 en 9 april hun werken trots zullen voorstellen aan het publiek. Gerenommeerde namen als Axel Void, Phlegm, Alexis Diaz, Henrik Uldalen en C215 zullen hun stempel drukken op de Stad aan Zee.

“Na het succes van de eerste editie van The Crystal Ship duurde het niet lang alvorens we beslisten om het evenement niet om de 2 jaar, maar jaarlijks te organiseren”, aldus Burgemeester Johan Vande Lanotte. “We willen Oostende op de kaart zetten als een Europese topbestemming op het gebied van Public Art. Tegen de paasvakantie van 2018 willen we 60 werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars verzamelen in onze stad.”

Het afgelopen jaar bezochten al meer dan 50.000 personen het gratis kunstentraject in Oostende en de interesse blijft ontzettend groot.

Indrukwekkende affiche

De line-up voor het festival is nog niet helemaal compleet, maar omvat nu al een pak bekende namen: Alexis Diaz (Puerto Rico), Axel Void (Verenigde Staten), Bosoletti (Argentinië), Henrik Uldalen (Noorwegen), Hyuro (Spanje), Johannes Mundinger (Duitsland), Nelio (Frankrijk), Pastel (Argentinië), Phlegm (Engeland), Ricky Lee Gordon (Zuid-Afrika), Sebas Velasco (Spanje), SpY (Spanje) en Strook (België).

Naast de muurschilderingen zullen er ook enkele kunstenaars aan de slag gaan met de openbare ruimte, door het aanbrengen van kleine of grote installaties. C215 (Frankrijk), Levalet (Frankrijk), Outings Project (Frankrijk) en Jaune (die reeds participeerde in 2016) trekken de Oostendse straten in en zullen er hun handtekening achterlaten.

Curator van The Crystal Ship, Bjørn Van Poucke, is ontzettend opgetogen over de voorlopige line-up: “Er zitten zeker al mooie namen tussen en we zijn nog volop bezig om hier een aantal grote kleppers aan toe te voegen! We willen ook graag iets meegeven aan de artiesten die deelnemen. Vorig jaar vertelde Robert Montgomery in een interview met Juxtapoz dat zijn passage bij ons een van de highlights van zijn jaar was. Dat gevoel willen we graag terug opwekken bij de artiesten van de tweede editie!”.

Grootste in Europa

“The Crystal Ship” is een grootschalig evenement rond kunst in de openbare ruimte van Oostende. Tijdens dit festival creëren wereldbekende kunstenaars gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinstallaties in de openbare ruimte. Samen vormt dit een artistiek parcours in de binnenstad en op het Groen Lint rond Oostende. In zijn genre is “The Crystal Ship - Public Art Festival” het grootste in Europa.

Locaties in de ganse stad

Ook tijdens deze editie zal het kunstenfestival zich weer spreiden over het hele Oostendse grondgebied. “We vinden het zeer belangrijk om alle Oostendenaars bij dit festival te betrekken en werken daarom verder op basis van het bestaande parcours. Er zullen werken bijkomen in de wijken, maar ook in het centrum van de stad”, verduidelijkt de Burgemeester.

In het oog springende locaties zijn onder andere de Vingerlingstraat, een wand op de voormalige Pimkie, de parkeertoren in de Langestraat en Frima (Oosteroever).

Net als bij de vorige editie kunnen Oostendenaars hun eigen muur indienen voor dit festival via www.visitoostende.be/mijnmuur. Curator Bjørn van Poucke: “We zijn vooral op zoek naar kleine muren of garagepoorten voor interventies in het straatbeeld, maar natuurlijk zijn grote muren ook altijd welkom.”

Jong talent

Dit jaar organiseert The Crystal Ship voor het eerst een talentenjacht voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Zij kunnen op thecrystalship.org een eigen ontwerp indienen dat beoordeeld zal worden door een professionele jury onder leiding van curator Bjørn van Poucke. 15 talenten zullen de kans krijgen om tijdens 4 workshops hun ontwerp te verfijnen. Uiteindelijk zal een van deze talenten, na selectie door een jury, de kans krijgen om een muurschildering te maken die deel uitmaakt van het vaste kunstenparcours.

“We willen ook Oostends talent stimuleren om aan deze talentenjacht deel te nemen”, vertelt Schepen voor Jeugd Arne Deblauwe. “We zullen dan ook 5 van de 15 plaatsen voorbehouden voor Oostendse jongeren.”

Deze wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met de stad Oostende, Toerisme Oostende vzw, mu-zee-um vzw en Studio Brussel.

Openingsweekend 8 & 9 april

De kunstwerken van de tweede editie vervoegen de eerste en zullen permanent te bewonderen blijven in Oostende. Tijdens de eerste week van de paasvakantie kan je de artiesten volop aan het werk zien! Op de feestelijke opening op 8 en 9 april zijn alle werken klaar en wordt de vernieuwde fiets- en wandelroute gelanceerd die de verbinding maakt tussen alle gerealiseerde kunstwerken van beide edities.
Iedereen is vanaf dan welkom op het Achturenplein, de centrale locatie voor The Crystal Ship, waar je een plan krijgt om je tour te starten. Studio Brussel zal tijdens dit weekend live uitzenden vanuit Oostende.

North Sea Paints

We zijn ook trots dat we voor dit project met een Oostendse partner samen kunnen werken voor de verf. North Sea Paints was vorig jaar ook onze partner en de internationale artiesten waren zeer te spreken over de kwaliteit van de verf,” zegt Johan Vande Lanotte.

Andere partners voor The Crystal Ship zijn: Provincie West-Vlaanderen, Studio Brussel, De Standaard en Mu-zee-um vzw.

Extra

De West-Vlaamse artiest Strook werkt voor zijn werken steeds met hout. Zijn voorkeur gaat uit naar hout waar een verhaal achter zit. Daartoe is hij steeds op zoek naar kwaliteitsvol hout dat uit afbraakwerken komt. Indien je zelf beschikt over hout, kun je dit registreren op www.visitoostende.be/mijnhout

Contacteer ons
Pieter Hens Visit Oostende
Pieter Hens Visit Oostende
Over Toerisme Oostende vzw

Dé Stad aan Zee heeft zijn naam niet gestolen. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft namelijk een vloedgolf aan activiteiten te bieden: van jaarlijkse cultuurfestivals Theater aan Zee en Oostende voor Anker tot beklijvende filmtoppers tijdens het Filmfestival Oostende, voorstellingen in Kursaal Oostende en straatkunst op z'n best tijdens The Crystal Ship. En ook modeliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een zondags shoppinguitje. De geboorteplek van befaamd kunstschilder James Ensor is een geliefde badplaats. Maar wat had je anders verwacht van de stad waar Marvin Gaye zijn monsterhit Sexual Healing neerpende?
Meer info via visitoostende.be.

Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende