Unieke performance Johanna Van Overmeir - Hourglass

Woensdag 14 maart 2018 — Naar aanleiding van 'Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam' nodigden curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos een selectie kunstenaars uit. Naast de vele werken die te bezichtigen zijn op verschillende locaties in Oostende worden ook live performances georganiseerd. Op 17 maart brengt de volgende performer op het programma, Johanna Van Overmeir haar werk 'Hourglass'. De uitvoering van volgende performence vindt plaats om 17.00 uur in het Gerechtsgebouw.

Johanna Van Overmeir maakt eigenzinnige performances, videowerk en installaties, waarbij ze vaak optreedt als menselijk medium. 'Hourglass' bestaat uit een reuze petrischaal gevuld met water, en een zandloper die in het groot wordt geprojecteerd op een muur.

Hierbij refereert ze aan een figuur uit het themaschilderij 'Het vlot van Medusa'. In tegenstelling tot de andere opvarenden, die kijken naar een punt aan de horizon, ligt deze drenkeling met zijn hoofd onder water. Hij verkiest een andere wereld, hij geeft zich over aan de zee. Dichter Paul Mets schreef voor deze performance het gedicht 'Uitvloeisel' in samenwerking met Johanna Van Overmeir. 

Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst. De internationale tentoonstelling die van start ging op 22 oktober 2017 is de opvolger van De Zee - salut d’honneur Jan Hoet (2015).

Wenst u deze performance bij te wonen of een interview te doen met de kunstenares, geef even een seintje.

Het Vlot - Johanna Van Overmeir